Przekaż 1,5% podatku - Nasz numer KRS 0000151511

Fundacja Dzieciom z Upośledzeniem Umysłowym „Agnieszka” jest organizacją pożytku publicznego widniejącą w wykazie organizacji pożytku publicznego uprawnionych do otrzymania 1,5% podatku dochodowego od osób fizycznych za 2023 rok w 2024 roku.

Wykaz ten znajduje się na stronie Narodowego Instytutu Wolności www.niw.gov.pl

Kto może przekazać nam swój 1,5% ?

1,5% podatku dochodowego od osób fizycznych mogą przekazać osoby fizyczne rozliczające się w Polsce:
- podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych),
- podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
- podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.
- emeryci, jeśli samodzielnie wypełnią formularz PIT-37 , lub wykorzystają dedykowany specjalnie dla nich i dla 1,5% PIT-OP

Przekaż 1,5% podatku na pomoc dzieciom z upośledzeniem umysłowym

Jak przekazać 1.5% ?

Wypełniając roczne zeznanie podatkowe PIT ( PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39 ) , które przekazujesz co roku do Urzędu Skarbowego w rubryce "WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1,5% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO OPP” w polu "Numer KRS” wpisujesz numer KRS pod jakim nasza fundacja widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym , czyli:

0000151511

w polu "wnioskowana kwota” wpisujesz kwotę 1,5% podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, zaokrągloną do pełnych dziesiątek groszy w dół. I to wszystko.

Wersja papierowa PIT-u ? Czy elektroniczna?

Zachęcamy do skorzystania z dedykowanego naszej fundacji programu do PIT - e-PIT-y 2023/2024, który w sposób domyślny uzupełnia odpowiednie rubryki zeznania podatkowego pomagając Ci bezstresowo wypełnić PIT roczny za rok 2023.

Program e-pity by e-file